Somevideot osaksi markkinointia – katso vinkit videoiden tekoon!

Lyhyet somevideot ovat erinomainen apu markkinointiin, eikä niiden tekoon tarvitse muuta kuin kännykän kameran. Lue parhaat vinkit videoiden suunnitteluun ja toteutukseen!

Jaa tämä artikkeli:

Jarkko Jortikka puhuu


Sosiaalinen media on pullollaan toinen toistaan kekseliäämpiä videoita, jotka kaikki kilpailevat katsojan huomiosta. Kuinka siis luoda somevideo, joka saisi näyttökertoja ja herättäisi kiinnostusta?
Videopalojen neuvonantaja ja yhteistyökumppani, käsikirjoittaja-ohjaaja Jarkko Jortikka antaa vinkkinsä lyhytvideoiden tekoon.

Rajaa somevideon idea tarkasti

Somevideot kestävät vain muutamia kymmeniä sekunteja, joten niiden on oltava napakoita ja viestinnällisesti selkeitä. Idean rajaukseen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota – jo siitäkin syystä, että keskimäärin ihminen muistaa vain noin 1–3 asiaa lukemastaan jutusta. Videon sisältö ei siis saa olla liian ylitsepursuava; mitä pienemmäksi rajaat videon aiheen, sen tehokkaampi on myös sen vaikutus. Yhdestä laajasta aiheesta voi hyvin tehdä monta videota, sillä kun pilkot aiheen useaksi pieneksi osaksi, pystyt tarjoamaan syventävää, mielenkiintoista ja selkeää sisältöä. Ideoita voit markkinointivideoiden aiheiksi löydät esimerkiksi täältä: Kolme syytä ottaa lyhytvideot käyttöön markkinoinnissa.

Keksi videoon koukuttava aloitus

Ihmisillä on usein kiire, ja keskittymiskyky herpaantuu helposti muualle. Siksi lyhytvideoissa aloitus on erittäin suuressa roolissa – mielenkiinto on vangittava jo ensimmäisten 5–10 sekunnin aikana, jotta katsoja jaksaa katsoa videon loppuun. Esimerkiksi elokuvissa ja pitkissä videoissa loppuhuipennus tulee nimenomaan lopussa, mutta lyhytvideoissa asetelman voi kääntää päälaelleen ja kertoa loppuratkaisu ensimmäisenä. Tällöin katsoja kiinnostuu siitä, kuinka kyseiseen ratkaisuun on päädytty, ja haluaa nähdä koko videon.

Mieti kokonaisuutta

Muutamien kymmenien sekuntien mittainen somevideo on lyhyt aika vakuuttaa katsoja, joten kyseenalaista jokainen videon elementti, jotta kokonaisuus on sujuva eikä liian sekava. Mikä on aidosti tarpeellista tietoa? Tuoko jokin elementti videolle lisäarvoa? Onko kuvausympäristöllä tai kuvakulmalla merkitystä? Meneekö video koko ajan eteenpäin vai junnaako se paikoillaan? Kaiken videolla olevan pitäisi viedä videon pääviestiä, teemaa ja tarinaa eteenpäin.

Varmista hyvä kuvan- ja äänenlaatu

Kuvaamiseen ei tarvita kalliita kuvauskalustoja, sillä kännykän kamerallakin pystyy luomaan hyviä ja laadukkaita videoita. Oikealla valaistuksella on kuitenkin iso merkitys lopputuloksessa, joten älä valitse kuvausympäristöksi asuntosi pimeintä nurkaa. Mikäli pystyt, hyödynnä luonnonvaloa, mutta varo kuitenkin kuvaamasta vastavaloon.

Laadukasta kuvaa tärkeämpi asia on kuitenkin hyvä äänenlaatu. Huonolaatuista kuvaa jaksaa vielä katsoa, mutta kukapa kestäisi kuunnella esimerkiksi särisevää radiokanavaa? Jos äänenlaadussa on vikaa, video jää helposti katsomatta. Puhelimen mikrofonit ovat usein varsin riittävät, mutta valitse kuvauksiin mahdollisimman hiljainen paikka ja vältä ulkona kuvaamista tuulisella säällä.

Mieti myös tekstitystä. Usein somevideoita katsotaan vaikkapa bussissa, jolloin puhelimen ääniä ei pidetä päällä. Toiset videot toimivat myös äänettöminä, joissakin puhe on isossa roolissa, jolloin tekstitys on lähes välttämätön. Kumpaan kategoriaan oma videosi kuuluu?

Tekemällä oppii

Huolellisella suunnittelulla säästää aikaa ja rahaa, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että alat oikeasti toteuttamaan videoita. Ideoida voi loputtomiin, mutta vain tekeminen ratkaisee! Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja hyväksi tulee vain opettelemalla.
Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse: myös somevideot voi ulkoistaa ammattilaiselle. Me Videopaloilla hoidamme suunnittelun, käsikirjoituksen, kuvaamisen ja editoinnin, jolloin sinä saat brändisi mukaiset, julkaisuvalmiit somevideot helposti käyttöösi. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä markkinointistrategiaasi sopivat somevideot!

Autamme ideoimaan ja toteuttamaan!

Muita artikkeleitamme